vodopadi u srbiji

Vodopadi u Srbiji (15 najlepših + mape kako doći do njih)

Srbija, zemlja bogate kulturne baštine, takođe obiluje prirodnim čudima koja plene svojom lepotom i snagom. Među tim prirodnim remek-delima ističu se vodopadi, prave perle pejzaža koji kriju svoje impozantne vodene padavine u naručju netaknute prirode. Od najviših vrhova Stare planine do pitoresknih planinskih sela, svaki vodopad u Srbiji priča svoju priču, oživljavajući okolinu zvukom padajuće vode i stvarajući pejzaže koji ostavljaju bez daha.

Kako do ovih vodopada? Preuzmite travel-guide mape za vodopade u Srbiji.

U ovom tekstu, istražićemo neke od najupečatljivijih vodopada širom Srbije, odajući počast prirodnoj lepoti koja dominira ovim delom Balkanskog poluostrva. Dobrodošli u svet očaravajućih vodopada u srcu Srbije!

Vodopadi zapadna Srbija

 • Gostilje
 • Skakalo
 • Slapovi Sopotnice
 • Vrelo

Preuzeto sa: apartmanibohemia

1. Gostilje

Gostiljski vodopad predstavlja skriveni dragulj između planinskih vrhova Zlatibora i Novovaroške kotlinе. Sa svojim višestrukim kaskadama koje se spuštaju niz stenovite litice, stvara spektakularan prizor. Okolna priroda, bogata šumama i florom, doprinosi osećaju divlje lepote. Posetioci koji se odluče da istraže ovo područje doživeće mir i spokoj, uz zvuke vode koja šumi niz stene.

2. Skakalo

Skakalo vodopad, smešten na pitoresknoj Staroj planini, predstavlja očaravajući spoj divlje prirode i vodenog spektakla. Sa svojim visokim padom vode od oko 15 metara, vodopad Skakalo pruža posmatračima osećaj snage i energije prirode. Okolne planinske staze omogućavaju ljubiteljima prirode da istraže ovu prelepu oblast, često uzbuđeni otkrivanjem skrivenih pejzaža.

slapovi vodopad sopotnica

preuzeto sa: tijanadrndarski

3. Slapovi Sopotnice

Homoljske planine kriju čarobni svet reke Sopotnice i njenih prelepih slapova. Slapovi Sopotnice predstavljaju seriju prirodnih čuda, gde se voda preliva preko stenovitih litica stvarajući impozantne vizuelne efekte. Ovo područje je izolovano i nudi posetiocima priliku za potpuno uranjanje u netaknutu prirodu, uz miris svežeg vazduha i zvuk vode koja juri niz tok.

4. Vrelo

Ako “Vrelo” odnosi na izvor vode, možemo zamisliti tiho mesto gde čista izvorska voda izbija iz zemlje. Ova mirna lokacija može biti okružena zelenilom, stvarajući prirodni ambijent za odmor i opuštanje. Posmatranje vode kako izvire iz izvora može pružiti osećaj svežine i čistoće, čineći ovo mesto prijatnim kutkom u prirodi.

Ovi vodopadi u zapadnoj Srbiji nude posetiocima priliku da se povežu sa prirodom i dožive lepotu netaknute divljine. Preporučuje se istraživanje tih lokacija kako biste u potpunosti uživali u jedinstvenim pejzažima i prirodnom okruženju.

Vodopadi istočna Srbija

Stara planina, često nazivana i Balkanskim planinama, krije u sebi jedan od najupečatljivijih prirodnih bogatstava – vodopade koji svojom snagom i lepotom očaravaju posetioce. Među tim dragocenostima, ističu se vodopadi Tupavica, Piljski vodopad, Bigar i Kaluđerski skok, svaki sa svojom jedinstvenom pričom i očaravajućim karakteristikama.

Vodopadi na Staroj planini

 • Vodopad Tupavica
 • Piljski vodopad
 • Vodopad Bigar
 • Vodopad Kaluđerski skok

5. Vodopad Tupavica

Smješten u naručju planine Kučaj, vodopad Tupavica predstavlja pravi biser Stare planine. Visok oko 25 metara, ovaj vodopad oduševljava svojim impozantnim padom vode niz stene. Okolina obiluje netaknutom prirodom, a zvuk vode koja šumi kroz kanjon dodatno doprinosi mirnom i opuštajućem ambijentu. Staza koja vodi do vodopada omogućava posetiocima da istraže okolinu i dožive spoj planinske svežine i vodene energije.

6. Piljski vodopad

Na istočnim padinama Stare planine, skriven u prostranstvima planinskog područja, nalazi se Piljski vodopad. Sa svojih oko 18 metara visine, ovo prirodno čudo predstavlja idiličan prizor koji oduzima dah. Prilaz vodopadu pruža nezaboravno iskustvo, vodeći posetioce kroz bujnu šumu i otkrivajući jedinstvenu lepotu planinskog pejzaža.

7. Vodopad Bigar

Bigar je vodopad koji izvire iz reke Beli Rzav, stvarajući spektakularne kaskade koje se prelivaju preko stena. Ono što izdvaja Bigar od drugih vodopada je njegova posebna geološka formacija. Voda, pre nego što padne niz litice, prolazi kroz mahovinom prekrivene stene, stvarajući jedinstvene zelene tepihe. Ovo stvara bajkovitu atmosferu, a posmatranje ovog vodopada postaje pravo putovanje kroz prirodnu čaroliju.

8. Vodopad Kaluđerski skok

Kaluđerski skok je još jedno remek-delo prirode koje se može pronaći na Stari planini. Nalazi se u blizini manastira Kaluđerske Bare, dodajući dodatnu mističnost ovom području. Sa svojih oko 20 metara visine, vodopad Kaluđerski skok stvara slikovit prizor dok voda pada niz stene, stvarajući bele pene koje igraju sa sunčevim zracima. Posetitelji često opisuju ovo mesto kao duhovnu oazu gde se priroda i tišina stapaju u harmoniju.

Posmatranje ovih vodopada na Stari planini postaje nezaboravno iskustvo koje povezuje ljude sa divljinom i podseća na snagu i lepotu prirode koja se krije u planinskim prostranstvima. Ova čuda prirode su poziv svima koji traže beg od svakodnevnog života, nudeći osveženje i spokoju u naručju netaknute prirode.

 • Krupajsko vrelo
 • Prskalo
 • Lisine
 • Blederija

Istočna Srbija, sa svojom bogatom prirodnom baštinom, dom je nekim od najfascinantnijih vodopada koji plene pažnju svojom lepotom. Krupajsko vrelo, Prskalo, Lisine i Blederija su četiri dragulja ovog regiona, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i šarmom koji oduzima dah.

9. Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo, smješteno u mirnom okruženju planine Beljanice, predstavlja pravu oazu netaknute prirode. Izvor vode izbija iz stene, stvarajući slikovit vodopad. Voda koja kaplje kroz mahovinom prekrivene stene i zelene površine stvara harmoničan pejzaž. Ovo mesto pruža posetiocima osećaj spokoja i uživanja u neponovljivoj lepoti prirode.

10. Prskalo

Vodopad Prskalo, smešten duboko u kanjonu reke Visočice, oduševljava svojom dramatičnom pojavom. Sa visinom od oko 11 metara, voda se s neba slijeva preko stenovitih litica, stvarajući impozantan prizor. Okolina ovog vodopada je netaknuta i prepuna raznovrsne flore, čineći Prskalo privlačnim odredištem za ljubitelje prirode i fotografe.

11. Lisine

U srcu Homoljskih planina nalazi se vodopad Lisine, visok oko 25 metara. Ovaj vodopad je okružen gustom šumom, pružajući posetiocima doživljaj divlje prirode i netaknutog okoliša. Zvuk vode koja pada niz stene i svež vazduh doprinose mirnom ambijentu, dok staze koje vode do vodopada omogućavaju istraživanje i uživanje u jedinstvenom pejzažu.

12. Blederija

Blederija, smeštena u pitoresknom okruženju Kučajske planine, je vodopad koji pruža čarobnu atmosferu. Sa svojim kaskadama koje padaju niz stene, voda stvara igru svetla i senke, stvarajući vizuelno zadivljujući prizor. Ovo mesto je posebno privlačno tokom proleća kada je priroda u punom cvatu, a vodopad Blederija postaje središte prirodne eksplozije boja i zvukova.

Posmatranje ovih vodopada u istočnom delu Srbije postaje ne samo putovanje kroz pejzaž, već i susret sa prirodnim čudima koja s vremenom postaju simboli neukrotive lepote i snage prirode. Ova mesta su poziv svima koji žele pobjeći od užurbanosti svakodnevnog života i uroniti u tišinu i lepotu netaknute prirode.

Vodopadi južna Srbija

U srcu Srbije, skriveni između planinskih vrhova i bujnih šuma, tri vodopada – Ripaljka, Jelovarnik i Ćorov vodopad – stoje kao prirodna čuda koja izazivaju divljenje i očaravaju sve one koji se usuđuju da se izgube u njihovim šarenim vodama.

 • Ripaljka
 • Jelovarnik
 • Ćorov vodopad

U srcu Srbije, skriveni između planinskih vrhova i bujnih šuma, tri vodopada – Ripaljka, Jelovarnik i Ćorov vodopad – stoje kao prirodna čuda koja izazivaju divljenje i očaravaju sve one koji se usuđuju da se izgube u njihovim šarenim vodama.

13. Ripaljka

Na obalama reke Piljske, stidljivo sakrivena u kanjonu planine Kučaj, Ripaljka izranja kao vodena bajka visoka oko 25 metara. Njena voda pada niz stene stvarajući spektakularan prizor, dok okolne šume pružaju sklad prirode. Posmatrači, osluškujući zvuke vode kako ključa i šumi kroz stene, doživljavaju trenutak usredotočenosti i mira.

14. Jelovarnik

U dubokim šumama Stare planine, Jelovarnik dominira prirodnim okolišem svojim impozantnim padom vode visokim oko 71 metar. Kao najviši vodopad u Srbiji, Jelovarnik očarava svojom veličanstvenošću. Posetioci koji se upuste u avanturu do ovog prirodnog spektakla doživljavaju prožimanje planinske svežine, gustih četinarskih šuma i zvuka vode koja pada u tišini prirode.

15. Ćorov vodopad

U planinskom kraju podno Suve planine, Ćorov vodopad izaziva divljenje svojim pitoresknim padom vode. Visok oko 20 metara, ovaj vodopad stvara sliku čistog i snažnog prirodnog toka. Okružen mirisnim travama i divljim cvećem, Ćorov vodopad nudi posetiocima ne samo vizuelno iskustvo već i osećaj svežine i čistote prirode.

Ovi vodopadi predstavljaju ne samo impresivne geološke pojave, već i oaze mira i lepote. Oni pružaju posetiocima priliku za bekstvo od užurbanosti modernog života i uranjanje u neotkrivene kutke prirode gde voda igra svoj čarobni ples, a šume čuvaju tajnu harmonije života. Posmatranje ovih vodopada postaje nezaboravno putovanje kroz prirodne čarolije i podsećanje na snagu i ljepotu prirode koja se očituje u svakom vodopadu.

Podeli sa prijateljima:
Pročitaj i ove

Instagramična mesta u Srbiji

Dobrodošli nazad na naš blog! Danas ćemo vas povesti na putovanje kroz blistavu lepotu Srbije. Ova zemlja bogate istorije, kulture i prelepih pejzaža, takođe skriva